Актуальні питання організації освітнього процесу у контексті закону України «Про освіту»

Групи загальноосвітньої підготовки

19 жовтня 2017

Вчора, 18 жовтня 2017 року на засіданні педагогічної ради розглядалися актуальні питання організації освітнього процесу у контексті Закону України «Про освіту». Доповідала Тригубець Л. Р., голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін. Було зазначено, що новий Закон започатковує масштабні реформи у галузі освіти: відбуватиметься перехід від школи знань до школи компетентностей, загальна середня освіта стане 12-річною, бакалаврат – 3-річним,  закладам освіти всіх рівнів акредитації надаватиметься академічна, організаційна, фінансова і кадрова автономія,  вчитель отримає більше свободи  вибору  програм, форм і методів донесення матеріалу до дітей, започаткується добровільна сертифікація вчителів.

Голова циклової комісії гуманітарних дисциплін Маляр О.П. звернула увагу присутніх на ст. 7 Закону України «Про освіту» і підкреслила, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.

У результаті вирішили продовжувати вдосконалювати організацію освітнього процесу з метою забезпечення належної якості теоретичної та практичної підготовки студентів відповідно до Закону України  «Про освіту», провести оновлення методичного забезпечення практичних та семінарських занять з врахуванням компетентнісного підходу до освітнього процесу та розробити критерії оцінювання навчальних досягнень студентів з врахуванням володіння необхідними видами компетенцій. Крім цього, погодилися в освітньому процесі використовувати виключно українську мову, не допускати дискримінації державної мови і протидіяти можливим її спробам, а також, активно залучати студентську молодь до навчально-виховних та культурно-просвітницьких заходів, у рамках яких популяризувати українську мову.

Лариса Тригубець, голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін