Бібліотечно-інформаційний центр коледжу на новому етапі розвитку соціальних комунікацій

Бібліотечно-інформаційний центр

18 жовтня 2017

Педагогічна рада коледжу заслухала доповідь завідувача БІЦ  Бурячинської Людмили Василівни про завдання бібліотечно-інформаційного центру в світлі рекомендацій Всеукраїнської  науково-практичної  конференції «Бібліотека навчального закладу на  новому етапі розвитку соціальних комунікацій», яка відбулась 21-22 вересня 2017 року в Науковій бібліотеці Харківського  національного технічного університету сільського господарства  ім. П. Василенка. Мета  конференції: визначення пріоритетів діяльності бібліотек ВНЗ на сучасному етапі - вдосконалення освітньої функції бібліотек, забезпечення освітнього процесу у вищому навчальному закладі за допомогою сучасних інформаційних технологій  та соціальних комунікацій,  а також рекламування діяльності бібліотек в інформаційному просторі і підтримання позитивного ділового іміджу. Організатор конференції – Державна  установа «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» , який представляла методист Степанова І. О. Головними  питаннями для обговорення  були:  інформаційно-бібліотечний супровід освіти та науки, взаємодія бібліотек в системі соціальних комунікацій, гуманістичні аспекти бібліотечної діяльності, етика та культура бібліотечного обслуговування, бібліотечне партнерство як пріоритет розвитку та ін.

У роботі науково-практичної конференції взяли участь понад 40 завідуючих бібліотек аграрних коледжів, технікумів та директорів наукових бібліотек університетів. Серед них - методист ДУ НМЦ «Агроосвіта» Степанова І. О.,  директор  НБ НУБіП України Кіщак Т. С.,  директор  НБ ХНТУСГ Ніколаєнко Н. М.,  директор НБ Харківської зооветеринарної академії  Свириденко Г. М., завідувачі бібліотек  коледжів , в т.ч. завідувач БІЦ ВСП «РК НУБіП України» Бурячинська Л. В. Директор НБ ХНТУСГ Ніколаєнко Н. М. , кандидат наук із. соц. комунікацій  у своїй доповіді «Провайдинг інноваційної діяльності в бібліотеках ВНЗ» акцентувала увагу на тому, що головне в застосуванні нових технологій – результат. Всі інновації націлені на оперативний повноцінний інформаційний супровід освітнього процесу вищого навчального закладу. Про зміни в нормативно-правовових  документах щодо бібліотечної діяльності  доповіла   директор  НБ НУБіП України Кіщак Т. С. Зокрема, до кількості  читачів та кількості відвідувань бібліотеки офіційно можна додавати віртуальних користувачів, яким послуги надаються через веб-сайти (враховується кількість звернень, кількість скачувань).  Важливими також є Ліцензійні вимоги, за якими в перелік «Забезпеченість навчальною літературою» можна додавати електронні видання. Змінилась норма 100% забезпеченості, сьогодні це – 1 книга (друковане видання) на 5 студентів (було – 1 кн./ 3 студ.).  Фахових періодичних видань має бути 2-6 для кожної спеціалізації. Комп‘ютерна техніка за цими ж умовами повинна експлуатуватись не більше 8 років. Важливою для бібліотечної роботи є Постанова КМ України від 22.03.2017 № 177 про припинення використання таблиць ББК і запровадження УДК як міжнародної класифікаційної системи. [УДК поділяє галузі знань на 10 класів, кожен має підрозділи, всього 120 тис. рубрик].  Робота науково-практичної конференції проходила також в Навчально-бібліотечному комплексі  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та  бібліотеці  Коледжу переробної  та харчової  промисловості  ХНТУСГ (1930р.).

Наступним важливим питанням  обговорення діяльності вузівських бібліотек був  аналіз сайтів коледжів та університетів і представлення на них роботи бібліотек. Відзначено позитивне в структурі нашого сайту – сторінка бібліотечно-інформаційного центру має закладку на головній сторінці коледжу. Рекомендації конференції  враховано при розробці нового сайту коледжу: надавати на сайті не тільки статичну інформацію про БІЦ, а й інформування про нові надходження, передплачені періодичні видання, книжкові виставки й перегляди, бібліотечно-інформаційні заходи, презентації та виховні заходи, інформування про календарні і визначні дати та ін. Активно використовує БІЦ також соціальні мережі, для спілкування зі студентами та викладачами, колегами з інших бібліотек створена сторінка у Фейсбук. Фотогалерея вміщує фотографії з найяскравішими моментами життя бібліотечно-інформаційного центру, підкреслює активність і творчі досягнення студентів, а також їх успіхи у освітній діяльності. Публікації статей про коледж та роботу бібліотечно-інформаційного центру сприяють створенню  позитивного ділового іміджу та авторитету коледжу.

Активно обговорювались на конференції питання створення власних електронних ресурсів. Бібліотечно-інформаційний центр коледжу  постійно долучається до інформаційних процесів, (з 1998 р., з придбанням першого бібліотечного комп’ютера), застосовує  новітні інформаційно-комунікаційні  технології, створює власний інформаційно-комунікаційний  простір,  забезпечує доступність світових інформаційних ресурсів – для користувачів БІЦ у читальному залі, усе це створює умови задоволення читацьких (освітніх)  потреб користувачів у комунікаційному просторі суспільства. Бібліотечно-інформаційний центр надає своїм користувачам доступ до власних електронних каталогів та світових інформаційних ресурсів мережі Інтернет, а також електронних навчально-методичних посібників, створених викладачами коледжу. Активно користуються викладачі та студенти відкритими повнотекстовими базами даних періодичних видань Національної бібліотеки імені Вернадського, базами даних підручників та навчальних посібників на сайті Міністерства освіти і науки України та ін. Для цього в читальному залі встановлені чотири сучасних персональних комп’ютери (зона WiFi). Електронний каталог – головний продукт бібліотечної автоматизації – ведеться у БІЦ з 2003 року на основі програмного забезпечення ІРБІС. Система дозволяє автоматизувати всі типові бібліотечні процеси: комплектування, систематизацію, каталогізацію, пошук, книговидачу, створення бібліографічних покажчиків, надання користувачам бібліографічних довідок у різних форматах: усно, друкованих у вигляді бібліографічних списків нових надходжень чи списків підручників із навчальних дисциплін, електронні бібліографічні довідки та ін. Засоби каталогізації передбачають наукову обробку і описування різних видів видань, включаючи нетрадиційні (аудіо- і відеоматеріали, комп'ютерні файли і програми, картографічні матеріали, ноти і т.д.). Бібліотечно-інформаційний центр коледжу пропонує своїм користувачам такі власні бази даних:   Електронний каталог книг – формується з 2003 року (10.000 бібліографічних записів); Електронний каталог статей періодичних видань, який складається з трьох частин – формується з 2003 р. (разом налічує понад 85.000 бібліографічних записів).З використанням електронних баз даних та ресурсів мережі Інтернет за рік виконано 9550 бібліографічних, тематичних та фактографічних довідок. Активно використовується мультимедійна дошка та інші технічні засоби медіа-залу для проведення занять бібліотечно-бібліографічних знань з студентами першого року навчання, метою яких є формування інформаційної культури (понад 25 за рік). Впродовж року надано 540 консультацій з користування традиційними паперовими та електронними каталогами.

Робота  науково-практичної конференції завершилась обговоренням найбільш актуальних проблем бібліотечної практики, підведенням підсумків роботи та прийняттям рекомендацій з подальшої діяльності бібліотек вищих навчальних закладів з формування єдиного галузевого інформаційного ресурсу з питань АПК та агроосвіти, зокрема налагодження обміну між бібліотеками аграрної мережі видавничою продукцією та надання доступу до електронних документів на веб-сайтах бібліотек.

Підсумок : Сучасний рівень організації роботи БІЦ– оснащення комп’ютерами, доступ до мережі Інтернет, фахове програмне забезпечення, власні електронні бази даних, створення електронного довідково-інформаційного апарату, систематичне поповнення фонду навчальних посібників на традиційних та електронних носіях - забезпечує повноцінне бібліотечно-бібліографічне та довідково-інформаційне обслуговування користувачів бібліотечно-інформаційного центру. Активно використовується у навчанні та проведенні виховних заходів обладнання медіа-залу, який структурно належить до бібліотечно-інформаційного центру: інтерактивні дошки, проекційна апаратура для демонстрації відеофільмів, електронних навчальних посібників   та презентацій. Для інформування користувачів та підтримання позитивного ділового іміджу БІЦ активно залучаються  комунікативні засоби: інформаційні технології, світові  ресурси, власні  веб-сайти,  електронні бази даних, соціальні мережі.

Педагогічна рада у своїх рішеннях рекомендує: продовжувати інформаційне наповнення сторінки Бібліотечно-інформаційного центру на сайті коледжу; з метою рекламування діяльності БІЦ в інформаційному просторі і підтримання позитивного ділового іміджу продовжувати ведення сторінки Бібліотечно-інформаційного центру в соціальних мережах (Фейсбук); проводити наукову та технічну обробку нових надходжень книг та періодичних фахових видань для електронного каталогу; продовжувати участь у роботі регіональної корпорації користувачів ІРБІС для створення електронного каталогу періодичних видань Рівненської області; продовжувати забезпечення викладачів та студентів доступом до інформаційних ресурсів мережі Інтернет та власних електронних баз даних у читальному залі БІЦ ; проводити якісне бібліотечно-інформаційне обслуговування та масові заходи з використанням новітніх технологій та ін.

Завідувач БІЦ  Людмила Бурячинська