«Козацтво – від сьогодення до витоків» : книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

10 жовтня 2017

14 жовтня в Україні відзначається кілька свят: День українського козацтва, День захисника України та Покрова Пресвятої Богородиці. В цей день ми вшановуємо славних українських козаків, покровителькою яких вважається Богородиця. Детально з історією виникнення та розвитку українського козацтва можна ознайомитись у читальному залі на книжковій виставці «Козацтво – від сьогодення до витоків».

 Особливу увагу студентів привертає справжня скарбниця української духовності, наша гордість - «Україна - козацька держава» Володимира Недяка. Це ілюстрована історія українського козацтва у 5175 фотосвітлинах.

           

Бібліографічний список видань, представлених на книжковій виставці:

1. Їхали козаки; Весільна : [на допомогу художньому керівникові] // Позакласний час. -  2016. - № 9. - С. 57

2. Козацькі розваги : [сценарій] // Позакласний час. - 2016. - № 9. – С. 54-55.

3. Костомаров М. І. Богдан Хмельницкий : Історичний нарис / М. І. Костомаров ; упоряд. В. О. Замлинский, худ. Л. А. Кацнельсон. – Київ : Веселка, 1992. - 93 с.: іл

Історичний нарис про гетьмана України Богдана Хмельницького.

Художньо-документальна книжка про гетьмана України, визначного державного діяча і полководця Богдана Хмельницького.

4. Левицька Н. М. Історія України. Україна в світі: історія і сучасність  : навч.    посібник / Н. М. Левицька. - Київ : Кондор, 2011. - 418 с. - Бібліогр. в кінці розд.

Навчальний посібник містить системний виклад визначальних подій української історії, подає науково-виважені й коректні оцінки подій і явищ, розкриває місце і роль України в сучасному світі. Зміст посібника і його структура подані у відповідності з вимогами Болонського освітнього простору і кредитно-модульної системи організації навчального процесу. У додатках наведено змістовну інформацію, яка збагачує модулі посібника. Для студентів ВНЗ.

5. Мицик Ю. А. Як козаки воювали : історичні розповіді про запорізьке козацтво / Ю. А. Мицик.  - 2-е вид. - Дніпропетровськ : Січ; Київ : Памятки України, 1991. - 302 с.

Чимало пам'ятних місць на Придніпров'ї пов'язано з козацтвом. Про життя, побут та військові походи козаків розповідає науково-популярний ілюстрований нарис.

6. Наливайко Д. С. Козацька християнська республіка: Запорозька Січ у західноєвропейських істор.-літ. пам'ятках / Д. С. Наливайко. - Київ : Дніпро, 1992. - 93 с.

Книгу присвячено героїчній історії козацької християнської республіки – Запорозької Січі, відображеній у західноєвропейських джерелах, історіографії та літературі XVIXIX століть. Багатющі матеріали систематизовані і в значній частині видаються на Україні вперше.

7. Погребець Н. О. "Я знаю вас, нащадки запорожців, я вірю вам і низько б’ю чолом..." : [сценарій до свята Покрови Пресвятої Богородиці] / Н. О. Погребець // Позакласний час. - 2016. - № 9. – С. 39-40.

8. Ребро П. П. Козацькі жарти / П. П. Ребро. - Київ : ФОП Стебляк, 2010. - 420 с.: портр.

"Те, що ви зуміли видати чудову, розумну книжку, я вважаю козацьким подвигом. Ви не просто воскрешаєте й поширюєте пректасний гумор. Ви нагадуєте своїм  землякам, що дух козацький не вмре й не загине. І за це я - та хіба тільки я! - Вас люблю й міцно обнімаю". Ваш Павло Глазовий

9. Свєшніков І. К. Битва під Берестечком / І. К. Свєшніков. -Львів : Слово, 1992. -304 с.

У дослідженні на основі великої кількості письмових документів, в т. ч. досі неопублікованих листів, іконографічних джерел, а також результатів 20-річних археологічних розкопок, проведених під керівництвом автора, розповідається про одну з найвизначніших подій Визвольної війни 1648–1654 років – битву під Берестечком. Вперше у науковий обіг вводиться багато унікальних, невідомих дослідникам предметів козацького та селянського побуту, проаналізовано організацію та озброєння українських повстанських військ.

Для наукових працівників, істориків, учителів, усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

10. Уривалкін О. М. Гетьмани України та кошові Запорізької Січі / О.М. Уривалкін, М.О. Уривалкін. – Київ : КНТ, 2008. -395 с.: іл. - Бібліогр. в кінці кн..

В історії українського народу особливе місце посідає козацтво - його гордість, його сила й опора. У ХVI ст. козаки заснували Запорізьку Січ - війського-політичну організацію з виборністю керівників і рівним правом участі усіх козаків у виборах. В різні історичні періоди посади "кошовий" та "гетьман" мають різні значення. З ХVІІ ст. кошовий отаман - керівник Запорозької Січі, а титул "гетьман" мав значення правителя України (козацької держави). Книга створена на основі архівних документів, досліджень широкого кола істориків та мемуарів сучасників подій. Для фахівців і тих, хто цікавиться вітчизняною історією.

11. Україна: антологія памяток державотворення Х-ХХ ст. Дорога до себе : у 10-ти т. / [редкол. : І. М. Дзюба та ін.]. - Київ : Вид. Соломії Павличко "Основи". - 2008. Т. ІІІ. Битва за козацьку державу  (ХVІ-ХVІІ ст.) / упоряд., передм. та прим. В. Шевчука. - 2008. - 496 с.

Через історичні документи та художні твори показано рух української національної ідеї за Козацької держави у трьох періодах: під час становлення в ХVІ - І пол. ХVІІ ст., утвердження після Визвольної війни Б. Хмельницького і в час повстання І. Мазепи, тобто в період важкої, виснажливої, героїчної боротьби українського народу за відновлення на своїх землях державності. Подано найважливіші союзницькі та правові укладення гетьманів із сусідніми володарями.

11. Україна: антологія памяток державотворення Х-ХХ ст. Дорога до себе : у 10-ти т. / [редкол. : І. М. Дзюба та ін.]. - Київ : Вид. Соломії Павличко "Основи". - 2008. Т. ІV Спроби реанімації козацької держави  (ХVІІІст.) / упоряд., передм. та прим. В. Шевчука. -2008. - 528 с.

 У четвертому томі через добірку історичних документів та художніх творів простежується рух української національної ідеї за Козацької держави в часи, коли нашим предкам доводилося боротися не так за будівництво свого державного дому, як за збереження попередніх здобутків. Це тривало аж до падіння гетьманату та держави, її національних, політичних та духовних структур. Подано також документи першого українського плебісциту, коли правові стани Козацької держави висловлювались за її реанімацію, а також протестні голоси чільних українців проти узурпації царицею Катериною Другою природного прва українського народу на самостійне життя. Пам'ятки належать до ХVІІ ст.

12. Україна - козацька держава = UCRAINA - TERRA COSACORUM : Ілюстрована історія українського козацтва у 5175 фотосвітлинах/ Упоряд. В.В. Недяк; Наук. ред. В.О. Щербак, О.К. Федорук,  Л.М. Клочан. -Київ: Емма, 2004. -1215 с.: 5175 іл. -Бібліогр. в кінці кн.

У виданні представлена історія і культура українського козацтва у фотосвітлинах з оригіналів документів, мап, стародруків, рукописів, клейнодів, зброї та одягу, з творів графіки, живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, історичних ландшафтів, з пам’яток архітектури та інших українських козацьких старожитностей. Книга містить також історичні нариси про різноманітні аспекти історії козацької України, життєписи її визначних діячів.

13. Черкаська Г. Скарби козаків Симиренків / Г. Черкаська // Голос України. - 2016. - № 219 /17 листоп./. - С. 12

14. Щербина О. І. Козацькому роду - нема переводу! : [сценарій]/ О. І. Щербина, С. І. Денисенко // Позакласний час. - 2016. - № 9. - С.18-20.

15. Яворницький Д. І. Історія запорозьких козаків : у 3-х т./ Д. І. Яворницький. - Київ : Наукова думка. - Т. 1 . - 1990. - 585 с.

Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471 -1734 рр. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва.  У першому томі висвітлюються питання соціально-економічних історій, суспільного устрою, життя та побут запорозького козацтва, описані територія й кордони, природні умови Запорізької Січі.

16. Яворницький Д. І. Історія запорозьких козаків : у 3-х т./ Д. І. Яворницький. -Київ  : Наукова думка. -1990. -ISBN 5-12-001244-2 Т. 2 . - 1990. -560 с.

У другому томі висвітлюється історія запорізького козацтва від його виникнення наприкінці XV ст. до 1686 р. Описується походження козаків, їх боротьба проти грабіжницьких навал на Україні орд кримських і турецьких феодалів, сухопутні походи до Криму і морські — до Туреччини. Значну увагу приділено дослідженню участі запорожців у народних повстаннях проти шляхетської Польщі, визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького 1648-1654 рр..